Winkel
Gewicht dartpijlen

Hoe bepaal je het gewicht van je pijlen dat bij jou past?

Wanneer jij jouw eerste set dartpijlen gaat kopen is het handig om te weten welk gewicht jij nodig hebt. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De meeste dartpijlen wegen tussen de 16 en 26 gram, maar er zijn lichtere en zwaardere varianten verkrijgbaar. Welke dartpijlen heb jij nodig? Wij helpen je door middel van dit artikel een stapje op weg.

Hoeveel moet mijn dartpijl wegen?

Volgens de regels mag een dartpijl niet zwaarder zijn dan 50 gram. Echter, haast niemand gebruikt een hele zware pijl. De meeste darters, ook de professionals, gooien met pijlen die niet zwaarder zijn dan 26 gram.

Het juiste gewicht bepalen

Het juiste gewicht voor een pijl wordt gemeten vanaf het midden van de pijl. Verder is het beste gewicht van jouw dartpijlen afhankelijk van jouw ervaring en techniek. Als jij krachtig gooit kun jij het beste voor lichte dartpijlen gaan. Gooi jij dus hard, kies dan voor lichte pijlen. Gooi jij meer ontspannen, kies dan voor zwaardere dartpijlen om hetzelfde effect te krijgen.

De beginnende darter

De beginnende darter kan het beste beginnen met pijlen tussen de 23 en de 25 gram. Met deze pijlen heb je een goede basis en ze zijn zeer geliefd onder amateurs en professionals. Twijfel je? Kies voor 24 gram. Dan kun je vanaf dat punt verder ervaren of je lichtere of zwaardere pijlen nodig hebt.

De ontspannen darter

Gooi jij meer ontspannen? Kies dan voor pijlen van 26 gram of meer. Deze pijlen leggen een rechte baan af naar het dartbord als ze ontspannen gegooid worden. Dit komt doordat ze zwaarder zijn en dus stabieler naar het bord gegooid kunnen worden. Met een zwaardere pijl hoef je dus niet hard te gooien, maar legt jouw pijl wel een stabiel traject af richting het dartbord. Met een zwaardere pijl heb jij meer controle terwijl je minder hard gooit. Een lichte pijl moet dus om hetzelfde effect te krijgen harder richting het dartbord worden gegooid. Wij hopen dat jij nu het juiste gewicht voor jouw dartpijlen kunt kiezen.

Terug naar: