Winkel

Wat is de meest gespeelde versie darts?

Als je wel eens hebt gedart dan weet je misschien wel dat er vele dartspellen bestaan. De meest bekende is toch wel 501 darts. Kijk jij wel eens naar darten op televisie? Dan heb je vast wel gezien dat dit spel gespeeld werd. Wat zijn de regels en hoe speel je het eigenlijk?

Wat heb je nodig voor 501 darts?

Je kunt 501 darts individueel of in teamverband spelen. Je hebt dan 2 spelers nodig of 2 teams van 2 spelers. Je gebruikt voor dit spel het gehele dartbord met alle getallen en de bulls Eye, oftewel de roos. Gebruik voor het bijhouden van de score pen, papier en een rekenmachine. Je kunt natuurlijk ook een app gebruiken of een darts telkastje. Dit spel is bij voorkeur geschikt voor de wat meer geoefende darter, maar iedereen kan het leren.

Het doel van dit spel

Elke speler of team begint met 501 punten en gooit om beurten drie pijlen naar het dartbord. Het team dat als eerste de 0 bereikt heeft gewonnen.

De regels van 501 darts

Beide spelers of teams beginnen met 501 punten. Tijdens elke beurt worden 3 dartpijlen gegooid om een score te behalen. Deze score wordt afgetrokken van de 501 punten. Alle getallen van het dartbord mogen worden gebruikt.

Indeling dartbord

Middenin bevindt zich de Bulls Eye. Deze telt voor 50 punten. Het kleine ringetje daaromheen is 25 punten waard. De ring om de 25 punten ring heen telt 1 keer en dit worden de singles genoemd. De smalle ring daarbuiten telt 3 keer en wordt triple genoemd. Daarbuiten volgt weer een ring van de singles. Tenslotte weer een smalle ring die 2 keer telt, de dubbels. De buitenste ring van het dartbord is zwart en hierop staan de getallen zelf. Als je deze raakt telt het niet als een score.

Einde van 501 darts

De winnaar van het spel is degene die het eerst op 0 staat. Dit is niet zo makkelijk als het lijkt, want dit moet gebeuren met een dubbel getal. Als je meer punten gooit dan het getal dat je over hebt of je houdt 1 punt over, dan gooi je jezelf stuk en is je beurt voorbij. De gegooide punten worden dan niet van de score afgetrokken. Degene die als eerste op 0 staat heeft een potje, oftewel leg gewonnen. Een wedstrijd kan bestaan uit één of meerdere sets van 3 legs. Heb jij wel eens 501 darts gespeeld?

Terug naar: