Winkel

Zo kies je de dartpijlen die bij jou passen

Als je net begint met darten, dan maakt het nog niet zo heel veel uit met wat voor pijlen je gooit. Maar als je verder wil gaan met darten gaat dat wel een rol spelen. Zeker wanneer je in competitieverband wil gaan spelen. Het is dan erg belangrijk dat je de juiste pijlen hebt om mee te gooien. Hiervoor moeten je pijlen aan het ideale gewicht voldoen. Je zult meteen het verschil merken met gooien. Maar waar moet je dan precies op letten bij het kopen van dartpijlen? 

Kies je voor zwaardere of lichtere dartpijlen?

Het gewicht van een gemiddelde dartpijl is zo een 23 gram. Alle pijlen die lichter zijn dan 23 gram worden lichte pijlen genoemd. Pijlen die meer wegen dan die 23 gram worden zwaardere dartpijlen genoemd. 

Wanneer je gaat beginnen met darten wordt er vaak aangeraden met zwaardere pijlen te beginnen. Wanneer je met lichtere pijlen wil gaan gooien zul je de techniek van het darten al een beetje beter moeten beheersen. 

Het is geen wet van meden en perzen dat dit zo moet gebeuren. Maar het is wel een sterke aanrader. Als jij denkt dat je de techniek snel eigen bent kun je natuurlijk ook gewoon beginnen met lichtere dartpijlen. 

Ook als je op professioneel niveau wil gaan spelen en je doet dat met zwaardere pijlen, dan is er niemand die zegt dat je dat niet moet doen. Als je pijlen gaat kopen is het belangrijk dat je er eerst mee hebt gegooid. Op die manier kom je erachter met welke pijlen jij het prettigst en best kunt gooien. 

Hebben dartpijlen een ideaal gewicht? 

Er is geen standaard ideaal gewicht voor een dartpijl. Het is voor iedereen persoonlijk met welk soort pijl je het best kunt gooien. Daarom is het belangrijk dat je voor de aanschaf in de winkel al gaat gooien. Alleen dan kom je erachter welk gewicht aan pijlen het best bij jou en je techniek past. 

Hoe kies je dartpijlen?

Als beginner kun je het best dartpijlen kiezen die uit een geheel bestaan. Ben je wat verder met darten? Dan kun je je dartpijlen helemaal personaliseren. Als je begint met darten kun je dit natuurlijk ook doen.

Toch wordt dit afgeraden. Als je een aantal weken intensief bezig bent geweest met darten kun je pas echt zeggen welke wensen en eisen je hebt. Heb je vrienden die ook aan darten doen? Dan zou je kunnen vragen of je een keer met hun pijlen zou mogen gooien. 

Zo kun je er al een beetje achter komen welk soort dartpijl het beste bij jou past. Heb je geen vrienden die darten? Dan zou je ook een set met allemaal verschillende soorten dartpijlen kunnen bestellen. 

Zou je liever een persoonlijk advies willen hebben? Dan zou je het best een dartwinkel kunnen bezoeken. Zij zullen dan samen met jou gaan kijken naar de dartpijlen die het best bij jou passen. Hierbij kijken ze naar de techniek die jij gebruikt bij het gooien van de pijlen. 

Terug naar: