Winkel

Wat zijn de regels bij 501 darten?

Darts op de televisie, daar spelen ze eigenlijk altijd het spelletje 501. Bij darts is dit het meest populaire en het meest gespeelde dart spel. Maar wat heb je nodig voor 501 darts en wat is het doel van het spel en hoe gaat het spel dan precies in zijn werk? 

Wat heb je nodig voor 501 darts?

Om 501 darts te kunnen spelen moet je twee of vier spelers hebben. Een dartboard met alle getallen en een roos. Ook een rekenmachine is wel handig als je de score echt bij wil houden. Let wel op, want 501 darts wordt over het algemeen gespeeld door de meer geoefende spelers. 

Wat is het doel van het spel?

Het doel van het spel is beginnen met 501 punten. Door volgens de regels dartpijlen te gooien in het bord scoor je punten. Deze punten worden van je punten afgetrokken. De speler die als eerst op 0 punten is gekomen heeft gewonnen.

Hoe gaat het spel in zijn werk?

Iedere speler heeft volgens de regels dartpijlen. Dit zijn er altijd 3. Deze pijlen gooi je dan vanaf een vooraf bepaalde afstand naar het bord toe. Hiervoor mag je gewoon alle getallen gebruiken. Maar hoe hoger, hoe eerder je bij de 0 komt. 

Als je een pijl in de kleine binnenste ring gooit, dan verdrievoudig je je score. Dit heet een tripple. De buitenste ring die ook wel de dubbel genoemd wordt, zorgt ervoor dat je score wordt verdubbeld. Als je in de andere grote vakken gooit, dan telt je score 1 keer.

Dan heb je ook nog het midden van het bord, bij het raken van de ring rondom de bullseye krijg je 25 punten. Weet je de bullseye te raken, dan scoor je 50 punten. Volgens de regels dartpijlen gooien doe je vanaf een vaste afstand. 

De wedstrijd

Een wedstrijd in de wereld van de darts is opgebouwd uit sets en legs. Als je een score uit hebt gegooid, dan heb je een leg gewonnen. Als je drie legs gewonnen hebt, dan heb je de setwinst te pakken.

Een wedstrijd bestaat uit meerdere sets. Ieder toernooi heeft daar zo zijn eigen regels in. Soms is het een best of 3, maar het zou ook heel goed een best of 5 kunnen zijn. Dit wil zeggen wie als eerst 2 of 3 sets heeft gewonnen is de winnaar van de wedstrijd. 

Terug naar: