Winkel

180 Gooien, hoe doe je dit?

Als je ooit darten hebt gekeken op televisie merk je al vaak dat na het gooien de score van de darts samen om wordt geroepen door de persoon die na het dartbord staat. Bij hogere nummers merk je altijd dat de omroeper iets meer enthousiast is, maar bij darten 180 zie je altijd veel bordjes omhoog gaan in het publiek en merk je dat de omroeper het meest enthousiast is. Maar wat betekent dit speciale nummer precies?

Hoe een score bij darten precies werkt

Zoals je misschien weet, gooi je met darten per beurt drie pijlen op het dartbord. Deze pijlen landen in een vakje met een bepaald getal die wordt weergegeven in de buitenring. Het vakje waar de pijlen in landen bepaald de hoeveelheid punten, en deze tel je vervolgens weer bij elkaar op om de totale score te bepalen. Er zijn echter een aantal andere regels die het spel interessanter maken. 

Zo zie je vaak dat in het midden de bulls eye is, met een groene ring er omheen. Deze groene ring is de single bull. De bulls eye is 50 punten waard, en de single bull 25 punten. Daarnaast heb je nog twee ringen buiten de bulls eye in de kleuren rood en groen. De binnenste ring heet de triple, en de buitenste ring de double. 

Gooi je een pijl in het double vakje van 12? Dan betekent dat je punten met deze pijl 2 x 12 = 24 is. Gooi je een pijl in het triple vakje van 11? Dan betekent dit dat je punten met deze pijl  3 x 11 = 33 is. Veel mensen denken dat de bulls eye de hoogste score op het bord is, maar dit is niet het geval. Door 3 keer in triple 20 te gooien kan je de hoogst mogelijke score behalen, namelijk darten 180. 

De geschiedenis van darten 180

180 is de hoogste score haalbaar bij darten. Daarom proberen de professionals ook altijd in het begin van de rondes deze score te gooien. Op deze manier kunnen ze het snelst hun punten wegspelen en de wedstrijd winnen. Door twee keer achter elkaar 180 te gooien kan je een score van 141 halen, die je vervolgens weg kan spelen om de wedstrijd te winnen. Dit heet een nine-dart finish en is een van de moeilijkste maar snelste manieren om darts te winnen. 

Terug naar: