Winkel

Hoe hoog staat het vrouwen darten aangeschreven?

Darten blijft een mannensport. Althans, dat zegt men tenminste. Toch wordt het vrouwen darten steeds bekender. Vooral sinds de WK zege van Fallon Sherrock op 17 december 2019 waarbij zij geschiedenis schreef door als allereerste vrouw een WK Darts te winnen. Sindsdien is het darten voor vrouwen steeds meer in de picture gekomen. Het wordt zelfs op televisie uitgezonden. Hoe hoog staat het vrouwen darten aangeschreven?

Professional Darts Championship (PDC) WK

In 2001 deed de eerste vrouwelijke darter mee aan het Wereldkampioenschap van de PDC. Toch heeft het nog 18 jaar geduurd voordat een vrouw haar eerste WK zege heeft behaald. Fallon Sherrock won van Ted Evetts.

PDC Women’s Series

De PDC Women’s Series zijn de toernooien voor het vrouwen darten. Via de Women’s Series toernooien kunnen vrouwen zich plaatsen voor het WK Darts en de Women’s World MatchPlay. Er zijn 2 van de 96 plaatsen beschikbaar voor de twee beste vrouwen van het vrouwenklassement (Order of Merit) bij het WK Darts. De rest van de kandidaten zijn mannen.

Prijzengeld

Het prijzengeld voor het vrouwen darten is minder dan dat voor de mannen. Men zegt dat dit komt omdat darten officieel een mannensport is en dat de vrouwen er pas later bij zijn gekomen. Bovendien hebben vrouwen een lager gemiddelde qua scores die ze gooien. Het prijzengeld voor vrouwen darten wordt in 2023 verdubbeld in vergelijking met het afgelopen jaar.

Uitzendingen op televisie

De mannen toernooien zijn volledig te volgen op televisie. Helaas is dit nog niet zo voor de vrouwentoernooien. Meestal wordt alleen de finale van een vrouwentoernooi uitgezonden op televisie. Overigens worden ook niet alle toernooien op televisie uitgezonden. Wil je het vrouwen darten volgen, dan kun je terecht op YouTube of speciale sportzenders waar je een apart abonnement voor dient af te sluiten.

Hoe hoog staat het vrouwen darten aangeschreven?

Het vrouwen darten is in 2001 begonnen en wordt langzaamaan steeds populairder. Omdat er steeds meer vrouwen zijn gaan darten heeft de PDC besloten om vrouwen mee te laten doen met hun eigen toernooien en klassement. Daarnaast hebben zij kans om mee te doen aan het WK Darts. Helaas zijn er tijdens het WK Darts maar 2 plaatsen te vergeven. Ook is het prijzengeld voor het vrouwen Darten wat minder dan bij de mannen. Op televisie worden de toernooien voor het vrouwen darten ook niet allemaal en volledig uitgezonden. Toch kunnen we wel zeggen dat het vrouwen darten steeds bekender wordt sinds de WK zege van Fallon Sherrock.

Terug naar: