Winkel

Waar is een dartbord van gemaakt?

De samenstelling van een dartbord kan verschillen. Wanneer we kinder dartborden of elektronische dartborden even achterwege laten, kan men stellen dat vanuit de opbouw dartbord bestaat uit twee componenten. Ten eerste is er de zogenaamde bedrading en tweede de vulling. Deze twee onderdelen bepalen samen de kwaliteit en het speelgemak van het bord, en zorgen er dus samen voor dat jij onbezorgd en met plezier je darts kan gooien. In dit artikel zoomen we in op deze twee onderdelen, welke mogelijkheden je daarin hebt, en wat de bijkomende voor- en nadelen zijn.

De bedrading, wat is dat precies?

De bedrading is de term voor het materiaal waarmee de verschillende scoringsgebieden op je dartbord worden onderverdeeld. Bij de wat goedkopere dartborden voor de hobby darter is de bedrading meestal eenvoudig staaldraad. Dit is helemaal niet erg, hierop kan naar hartenlust darts op gegooid worden. Het enige nadeel is dat staaldraad rond is, waardoor je een verhoogd risico op een bouncer loopt wanneer je de bedrading raakt. Je darts ketsen dan tegen het ronde oppervlakte van de bedrading af. Bij professionele borden wordt daarom altijd driehoekige bedrading gebruikt. Door deze vorm verklein je de kans op een bouncer. Een ander verschil tussen goedkopere dartborden en de wat meer kwalitatieve borden, is de wijze waarop de bedrading vastgemaakt is. Bevestiging door middel van nietjes is minder wenselijk, omdat je hier je darts op zou kunnen gooien.

Is er verschil in de vulling van een dartbord?

De vulling, oftewel het materiaal waar jij je darts in gooit, bestaat eigenlijk altijd uit de zogenaamde sisal. Af en toe zie je borden uit kurk of ander materiaal, maar dit is zeldzaam en af te raden. Sisal is namelijk een uitstekend materiaal omdat je darts er eenvoudig in blijven steken. Er heerst de mythe dat sisal uit paardenhaar bestaat, maar dit is onjuist. Het wordt net zoals tequila gemaakt van een agavesoort! In die zin is er dus geen verschil in het materiaal van een dartbord, maar goedkopere borden zullen sisal van lagere kwaliteit bevatten. In eerste instantie merk je dit niet, maar op ten duur zal je bord sneller slijten. 

Opbouw dartbord: wat is voor mij het beste?

Het belangrijkste is om naar je persoonlijke dartniveau te kijken. Als je net begint, is het prima om te kijken naar een bord wat iets eenvoudiger is. Zolang wat betreft materialen en opbouw dartbord zoals zojuist beschreven is, zit je goed.

Terug naar: