Winkel

Wat zijn de officiële afmetingen van een dartbord?

Darten wordt vaak gezien als een gezellig tijdverdrijf in de kroeg of kantine van de sportvereniging. Maar het is veel meer dan dat. Het is een officiële sport met vastgelegde regels. Zo ook over de afmetingen van het dartbord en de afmeting dartbord tussen de speler en het bord. We gaan je er alles over vertellen. 

Afmetingen van het dartbord

De afmeting dartbord is vastgelegd bij de British Darts Organisation, de officiële darts bond. Deze afmetingen moeten heel precies zijn en een echt wedstrijdbord mag maar 0,2 mm afwijken van deze vastgelegde maten. Deze borden worden dan ook vakkundig gemaakt en kunnen redelijk prijzig zijn. 

Bij de afmeting dartbord is de diameter het belangrijkste. Deze is 451 mm. Hier mag een maximale afwijking in zitten van ongeveer 3 mm. Ook de binnenmaten zijn vastgelegd. Zo hebben de dubbels en tripels, enkele en dubbele bull, dubbele ring en zo door allemaal een eigen afmeting. Zo zitten ze altijd op de juiste plek op het bord. Ook deze mogen maar een kleine aantal millimeters afwijken. 

Oefenborden

Naast de gewone dartborden zijn er ook oefenborden. Deze hebben over het algemeen smallere triples en dubbels. Hierdoor is het een grotere uitdaging om je dartpijlen allemaal in de triple te gooien. Bij een oefenbord zijn dan ook de afmetingen niet vastgelegd. Ze zijn dan ook enkel om op te oefenen, er wordt geen wedstrijden op gegooid. 

Dartbord ophangen

Een dartbord ophangen is ook nog een precies karwei. De afmeting dartbord en speler is precies bepaald en moet dan ook precies opgehangen worden. Zo moet de afstand van het dartbord tot aan de oche precies 237 centimeter zijn. 

Ook de hoogte van een dartbord is belangrijk. Deze wordt gemeten vanaf het hart van het dartbord.  Deze hoogte moet precies 1,73 meter zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat deze 1.73 meter wordt gemeten op de plek waarvandaan je de pijlen gooit. Als de vloer dus wat afloopt of je staat op een loopmat, moet dit meegerekend worden. 

Controleren van de afstand

Wanneer je het dartbord opgehangen hebt kun je de controle uitvoeren of hij op de goede afstand en hoogte hangt. Dit doet je het gemakkelijkste door het spannen van een touwtje. Span deze tussen de bullseye tot de achterkant van de oche. Dit moet exact 293,4 centimeter zijn. 

Er zijn ook speciale meetlintjes die je kunt kopen. Deze kun je heel gemakkelijk in het dartbord prikken en zo de exacte maat meten. 

Terug naar: