Winkel

Welke verschillende dartpijlen zijn er?

Dartpijlen komen in allerlei materialen, vormen en maten. Het grootste onderscheid ligt hem in het materiaal van de dartpijl. Echte dartpijlen zijn altijd van metaal. Het gaat echter om welke metaalsoort gebruikt wordt. Verschillende metalen kunnen namelijk lichter of zwaarder zijn, en dit heeft invloed op hoe een dart zich laat gooien. Om prettig te kunnen darten, is het de moeite waard je in de verschillende opties te verdiepen.

Messing, voor de beginnende of gelegenheidsdarter

Messing is een relatief goedkope metaalsoort, maar zeker geen slecht materiaal om dartpijlen uit te maken! Het is iets minder sterk dan andere metaalsoorten waardoor darts uit messing iets dikker en zwaarder zijn. De zwaarte is in dit geval juist een voordeel, omdat je als onervaren darter doorgaans beter gooit wanneer er iets meer gewicht achter je pijl ligt. De dikte is nadelig, omdat het hierdoor moeilijker wordt een triple 20 te gooien. Voor een hobbydarter is dit niet de allerbelangrijkste overweging. Wanneer je onervaren bent is het dus aan te raden dartpijlen uit messing te kopen. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat messing in het Engels als brass aangeduid wordt.

Nickel silver, een dunner alternatief 

Ben je al meer aan het darten, dan wil je uiteindelijk je kansen op triple 20 of andere compacte worpen vergroten. Hier komen de dunnere dartpijlen van nickel silver de hoek om kijken. De naam bedriegt, deze dartpijlen bestaan niet uit zilver! Ze zijn uit een metaallegering gemaakt die in het Nederlands ook wel alpaca of nieuwzilver heet. Deze benamingen zijn echter zeldzaam. Wil je dit soort dartpijlen kopen, dan is het beter om op de uitkijk naar nickel silver te zijn. Mocht je dan toch de stap naar betere dartpijlen maken, overweeg dan ook een lichter gewicht. Gemiddeld zijn dartpijlen 24 gram, bedenk of misschien dartpijlen 23 gram kopen een idee is.

Tungsten of wolfraam, het lichte materiaal voor de professionals.

Wat de rest van de wereld Tungsten noemt, maar in Nederland wolfraam heet, geldt als de standaard bij professioneel darten. Tungsten is licht en hier geven gevorderde darters de voorkeur aan. De lichtere categorie begint bij alles hoger dan 24 gram, mocht je dit willen proberen, dan kun je dus dartpijlen 23 gram kopen. Tungsten is echter ook niet ontzettend stevig, waardoor het altijd met een hoeveelheid nikkel gemengd wordt. De verhoudingen tussen tungsten en nikkel wisselen tussen 60% en 97%. Het gewicht is afhankelijk van deze verhouding. Mocht je twijfelen, dan zouden we adviseren om dartpijlen 23 gram kopen.

Terug naar: